De Covid-19 pandemie stelt iedereen wereldwijd voor een uitzonderlijke situatie. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die in deze moeilijke tijden een geliefde verloren heeft.
'We willen jullie graag op het hart drukken dat wij in de organisatie van de concerten alle maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad en de lokale overheden volledig opvolgen. De gezondheid van ons publiek en onze artiesten staat op de eerste plaats. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar.
Op 2 april schreef een verpleegkundige zijn gevoelens neer: Soms moet je al eens iets van je afschrijven. Voor mijn collega's van de corona unit en ook voor mezelf dus. Vannacht namen we afscheid, opnieuw.
De blauwe, geel gebekte erehaag deed haar geen eer aan, maar dat konden we haar nog geven, een verstild afscheid. Wat achterbleef was ademnood. Ademnood bij de dochters die omarmd door de zacht verlichte gang naar de klapdeur stapten, de plastic zak met de kledij van mams onder de arm geklemd en nog een laatste blik naar ons.
Ze waren dankbaar voor wat we hadden kunnen geven, maar ze zagen ook bij onsde ademnood. De ademnood van de ziel voel je immers overal. Iedereen is vleugellam gemaakt, want de nabijheid is afgenomen. Warme zorg wordt wat kouder en het nodige afscheid is soms veraf.
Het lichaam wil niet mee, maar de wanhoop is te lezen in de blik van elke patiënt.
Waarom kan ik net nu niet, in die laatste uren, bij mijn vrouw zijn?
Liefde is nabijheid en niemand is gemaakt om alleen te sterven. Dan bekruipt onsopnieuw de ademnood. We bellen, luisteren, overleggen, staan klaar om zelf in de auto te springen. Alles om mensen samen te brengen, alles voor nabijheid, alles voor zuurstof. Onze zielen hebben het nodig.
'Zuurstof voor de ziel van 18 september tot 4 oktober '
'Tussen 18 september en 4 oktober 2020 geniet u van de 8ste editie van Musica Divina met hemelse muziek in het hart van de Kempen. Het Festival van Vlaanderen Kempen organiseert concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen.
Tijdens deze editie staat zuurstof centraal, met als motto Zuurstof voor de ziel. In maart 2014 ondertekenden alle Kempense gemeenten het burgemeestersconvenant onder begeleiding van IOK, gegroepeerd als Kempen 2020.
Dit convenant is een initiatief van de Europese Commissie dat zich richt naar lokale overheden. Tegen 2020 wordt daarbij gestreefd naar een verlaging van 20% van de CO2-uitstoot op het hele grondgebied.
Musica Divina koppelt zich in 2020 integraal aan dit positief signaal van de Kempense burgemeesters. Directeur Jelle Dierickx: “Als festival dat zich focust op stilte, onthaasting, bezinning en het religieus erfgoed van de Kempen wil het een steentje bijdragen tot het principe van een gezonde geest in een gezond lichaam.
Muziek zorgt immers ook voor zuurstof, voor heling, voor schoonheid en af en toe zelfs voor een ervaring van het sublieme. Longinus wist het al in de eerste eeuw na Christus treffend te verwoorden: De ziel verheft zich, onwillekeurig, door wat werkelijk subliem is.
Ze neemt een hoge vlucht en wordt van vreugde vervuld, vreugde en trots, alsof ze wat ze hoorde zelf heeft gemaakt. Net dat wil Musica Divina 2020 bieden: Zuurstof voor de ziel” Net in coronatijden is dit motto en de live beleving van muziek meer dan ooit broodnodig.
Met uiterste respect wordt deze festivaleditie opgedragen aan alle zorgverleners.
Musica Divina zorgt bij elke editie voor een uniek samenspel tussen erfgoed en muziek. Twee nieuwkomers in de reeks van historische concertlocaties zijn de Sint-Dimpnakerk en het tuinpaviljoen van Huis Perrekes in Geel.
Op 4 oktober opent de Sint-Dimpnakerk haar deuren voor Zen en engelenzang van Dorine Mortelmans en het nieuwe Belgische vocaal sextet Air For Six. Overdag kan je terecht in het bijzondere tuinpaviljoen van Huis Perrekes, waar pianist Guy Vandromme kleurt met tijd.
Verder op het programma van Musica Divina staan o.a. Vox Luminis in de abdij van Tongerlo, Cappella Pratensis in de Sint-Pieter en Pauwelkerk van Mol, Griet De Geyter en Il Gardellino in Turnhout, Raquel Andueza in Heist-opden-Berg, Benjamin Glorieux en Benedicte Maurseth in Hoogstraten, Les Musiciens de Saint-Julien in Herentals, Cuarteto Quiroga in Lier en Les Passions de l’Ame in Geel.
Deze topmusici geven ons Zuurstof voor de ziel. Musica Divina is een totaalbeleving. Naast topconcerten met hemels klassiek staat de vierde en laatste editie van Poesia Divina op het programma. Het volledige programma vindt u op: www.musica-divina.be.
Het openingsweekend van Musica Divina brengt zuurstof voor de ziel naar Mol, Geel en Tongerlo
Tussen 18 september en 4 oktober 2020 geniet u van de 8ste editie van Musica Divina, het najaarsfestival van Festival van Vlaanderen Kempen in het religieus erfgoed van de Kempen.
Het festival start traditioneel met een abdijenweekend in de abdijen van Tongerlo, Mol en Averbode. Dit weekend is goed voor een totaalbeleving van concerten en festivalbeleving. Het motto van Musica Divina 2020 luidt Zuurstof voor de ziel. Tijdens het openingsweekend staat zuurstof voor de ziel in de sacrale muziek centraal: de adem van God.
De Sint-Dimpnakerk van Geel opent haar deuren voor het gerenomeerde Zwisterse ensemble met de zeer toepasselijke naam Les Passions de l’Ame, onder leiding van Meret Lüthi. Topvioliste Meret Lüthi presenteert met haar virtuozen het nieuwe programma Divina.
Met dit project besluit het ensemble hun cyclus omtrent barokmuziek uit Oostenrijk. Dit keer staat de sacrale muziek van Heinrich Ignaz Biber en Johann Heinrich Schmelzer centraal. In de Sint-Pieter en Pauwelkerk van Mol evoceert Cappella Pratensis een mis voor het Feest van de Mariaboodschap.
Ze putten hiervoor uit bronnen van de Sixtijnse Kapel. Centraal staat de mis Ecce Ancilla Domini van Guillaume Du Fay, één van de bekendste componisten uit de 15de eeuw. Vox Luminis, onder leiding van Lionel Meunier, laat de abdijkerk van Tongerlo stralen met het licht in hun stemmen.
Zij geven hun fijnzinnige interpretatie van muziek van de twee grootmeesters uit de Spaanse renaissance, Tomás Luis de Victoria en Cristobal de Morales. Ze bezingen het mysterie van zowel geboorte als sterven, zuurstof voor de zielen die komen en diegenen die gaan.
Musica Divina 2020 gaat aldus op zoek naar de klanken die Zuurstof voor de ziel omgorden. Als festival dat zich focust op stilte, onthaasting, bezinning en het religieus erfgoed van de Kempen wil het een steentje bijdragen tot het principe van een gezonde geest in een gezond lichaam.
Muziek zorgt immers ook voor zuurstof, voor heling, voor schoonheid en af en toe zelfs voor een ervaring van het sublieme. Longinus wist het al in de eerste eeuw na Christus treffend te verwoorden: De ziel verheft zich, onwillekeurig, door wat werkelijk subliem is. Ze neemt een hoge vlucht en wordt van vreugde vervuld, vreugde en trots, alsof ze wat ze hoorde zelf heeft gemaakt.
Net dat wil Musica Divina 2020 bieden: Zuurstof voor de ziel”
Praktisch:
18 september 2020 (20:00 - 21:30): Sint-Dimpnakerk - Sint-Dimpnaplein 15 - Geel
19 september 2020 (20:00 - 21:30): Sint-Pieter en Pauwelkerk van Mol - Markt - Mol
20 september 2020 (19:30 - 21:00): Abdij Tongerlo - Geneinde 1 - Westerlo
Musica Divina krijgt twee nieuwe concertlocaties in Geel, het hart van de Kempen
Tussen 18 september en 4 oktober geniet u van de 8e editie van Musica Divina met hemelse muziek in het hart van de Kempen. Het Festival van Vlaanderen Kempen organiseert concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken, met een uniek samenspel tussen erfgoed en muziek.
Twee nieuwkomers in deze reeks van concertlocaties zijn de Sint-Dimpnakerk en het tuinpaviljoen van Huis Perrekes in Geel, het hart van de Kempen. In samenwerking met CC De Werft en de stad Geel opent de Sint-Dimpnakerk op twee bijzondere festivaldagen haar poorten.
Eerst voor het openingsconcert met topensemble Les Passions de l’Ame op 18 september. Deze kersverse winnaars van Opus Klassik, de Duitse Oscars van de klassieke muziek, komen naar Geel! Topvioliste Meret Lüthi presenteert met haar virtuozen het nieuwe programma Divina.
Op de laatste festivaldag 4 oktober is de Sint-Dimpnakerk opnieuw het thuisbastion voor het bijzondere concert Zen en engelenzang van Dorine Mortelmans en Air For Six, het nieuwe Belgische vocaal sextet.
Zes topsolisten van eigen bodem, Liesbeth Devos, Astrid Stockman, Inez Carsauw, Denzil Delaere, Joris Derder en Charles Dekeyser, gaan op zoek naar diepgang en warmte in muziek en daarbij versmelten zij hun stemmen tot een prachtig palet van kleuren.
Air For Six biedt letterlijk zuurstof voor de ziel. Hetzelfde doel heeft sopraan Dorine Mortelmans die een korte introductie tot meditatie zal geven, ook via één van de meest bedwelmende muzikale meditaties, O Domina Nostra voor orgel en stem van Henryck Górecki.
Het wordt een avond vol zen en engelenzang. Overdag kan je terecht in het bijzondere tuinpaviljoen van Huis Perrekes. Tijdens Musica Divina wordt dit een plek waar gekleurd wordt met tijd. Het wordt een lounge-ruimte waar je energie kan opladen, waar je diep kan luisteren, genieten en rusten.
Pianist Guy Vandromme neemt je mee in de wereld van Timemonochromes waarbij hij via muziek de tijd als het ware uitrekt, waarbij de klank architectuur wordt en omgekeerd. Er zullen overigens verschillende werken in wereldpremière gaan, onder andere van Jürg Frey en Eva-Maria Houben.
Verder op het programma van Musica Divina staan o.a. Vox Luminis in de abdij van Tongerlo, Cappella Pratensis in de Sint-Pieter en Pauwelkerk van Mol, Griet De Geyter en Il Gardellino in Turnhout, Raquel Andueza in Heist-opden-Berg, Benjamin Glorieux en Benedicte Maurseth in Hoogstraten, Les Musiciens de Saint-Julien in Herentals, Cuarteto Quiroga in Lier en Les Passions de l’Ame in Geel.
Deze topmusici geven ons Zuurstof voor de ziel.
Praktisch:
18 september 2020 20:00 Divina - Les Passions de l’Ame - Sint-Dimpnakerk - Sint-Dimpnalein 15
4 oktober 2020 12u > 18u Kleuren met tijd - Guy Vandromme - Tuinpaviljoen Huis Perrekes - Zammelseweg 1
20u15 Zen en engelenzang - Dorine Mortelmans, Nicolas De Troyer en Air For Six - Sint-Dimpnakerk - Sint-Dimpnalein 15
De vierde en laatste editie van Poesia Divina neemt ‘Zuurstof voor de ziel’ onder de loep
Tussen 18 september en 4 oktober 2020 geniet u van de 8ste editie van Musica Divina, het festival voor hemelse muziek in de Kempen. Het Festival van Vlaanderen Kempen organiseert concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen.
Na de succesedities van vorige jaren organiseert het festival samen met het Poëziecentrum en Cultuurcentrum Mol de vierde editie van Poesia Divina, waarin negen dichters een nieuwe psalm schrijven rond het festivalmotto.
De dichters buigen zich dit jaar over het motto Zuurstof voor de ziel. Tijdens Poesia Divina Live op 19 september in de bibliotheek van Mol kan men live luisteren naar de negen dichters. Jelle Dierickx, directeur Festival van Vlaanderen Kempen: “De negen dichters van Poesia Divina gaan in hun nieuwe psalmen op zoek naar zuurstof voor de ziel. Net zoals muziek zorgt poëzie immers ook voor zuursstof, voor heling, voor schoonheid en af en toe zelfs voor een ervaring van het sublieme.
We mogen terugblikken op vier succesvolle edities van Poesia Divina. In 2021 hopen we een nieuwe publicatie te verzorgen: een bundeling van alle Poesia Divina psalmen in één groot nieuw Kempens Psalmenboek. Daarmee is de cirkel rond en wordt deze Poesia Divina Live 2020 de laatste in de reeks.”
De gezongen gebeden komen tijdens deze editie van de dichters Geert Van Istendael, Runa Svetlikova, Peter Theunynck, Amina Belorf, Reine de Pelseneer, Lucienne Stassaert, Luuk Gruwez, Bert van Raemdonck en Mahlu Mertens. Kom tijdens Poesia Divina Live luisteren naar de dichters die hun gloednieuwe psalm voordragen.
De gedichten kan men vanaf september raadplegen op www.musica-divina.be. Vanaf oktober staan de video-opnames van de gedichten online op www.musica-divina.be.
Praktisch:
19 september 2020 17u Poesia Divina Live - Bibliotheek van Mol - Molenhoekstraat 2 - Mol
20u Cappella Pratensis - Sint-Pieter en Pauwelkerk van Mol - Markt - Mol
Zuurstof voor de ziel, in beeld gebracht door artieste Emilie Lauwers
“Ik heb er een week van grote onrust opzitten. Samen met alle andere mensen op onze planeet. Het zijn vreemde tijden, moeilijk te vatten, maar meer dan ooit maak ik me sterk dat het woord ‘apocalyps’ in het Grieks eigenlijk betekent: openbaring.
Het opheffen van de sluier, het ontvouwen van dingen die we vooraf niet kenden. Ik haal enorm veel vertrouwen uit filmpjes over vissen in de kanalen van Venetië, herten in de straten van Spanje, wilde eenden in de fonteinen van Rome. Het idee dat de natuur weet hoe zij eindeloos moet muteren en evolueren om te blijven bestaan.
Wat er in eerste instantie uitziet als teloorgang, inéénstorting, vernietiging, einde, is als je het omkeert - of als je je eigen perspectief verandert - een begin, het ontstaan van iets nieuws. Met al die storm in mij kon het ontwikkelen van Musica 2020 alleen maar intens worden.
Daarbovenop koos Jelle als soundtrack de muziek die ik ontdekte toen ik zwanger was van mijn kind, de track die ik voor altijd zal linken aan het ontstaan van leven.
Ik leg de cellosuites van Bach intussen al bijna tien jaar op momenten dat ik heling nodig heb, en ik kom ervan tot rust, maar nu ik ermee aan de slag ging om de trailer te monteren vond ik er ook een geagiteerde voortgang, een vastberaden onstopbaarheid in terug.
En dat is alleen maar to the point. Deze Musica Divina voelt in zekere zin zoals de eerste die we samen maakten; toen was het thema ‘een nieuwe hemel, een nieuwe aarde. Het zijn epische tijden.
Zoals lang geleden toen de aardkorst schoof, toen bergen en rivieren uit de grond werden gestampt, bomen mastodonten waren. Het is een vormende tijd, een massieve mutatie. Of zo voelt het toch. Oerkracht.
De vier elementen - aarde, vuur, water en lucht. Ik dacht aan iets heel lichts toen ik de titel voor het eerst las, “zuurstof voor de ziel”, ik dacht aan ronddwarelende mooie dingetjes, maar Jelle dacht juist aan een boom, in de aarde geworteld. Het omkeren van de klimaatopwarming.
Het tenietdoen van de schade. Wat ik ook belangrijk vond in deze editie: ik merk dat we in tijden van crisis instinctief teruggrijpen naar twee dingen; natuur enerzijds (ik kwam nooit eerder zoveel mensen tegen in de bossen in mijn buurt en heb zelf nog nooit zoveel wandelpaden ontdekt als in de afgelopen week) en cultuur anderzijds (de hele mensheid trekt zich op aan Italianen die muziek spelen van het ene naar het andere balkon, operazangers die zingen vanop hun eigen dorpel, video-homesessions van popsterren, het streamen van voorstellingen en het maken van virtuele tours in musea).
De kracht van de creatie, het tonen van het maakproces is nu meer dan ooit relevant. De maakbaarheid van schoonheid. Dat hebben we voor Musica Divina altijd gedaan, en het is mijn missie om met eenvoudig basismateriaal telkens een wereld te creëren, of in elk geval te suggereren.
In de trailer zie je stukjes goudpapier dwarrelen in de lucht. Ik liet ze vallen, maar door de video om te draaien vliegen ze juist op, zoals de vonken van een vuur (vuur kan niet bestaan zonder zuurstof trouwens).
Als op een slagveld liggen ze smeulen op de grond, maar dan organiseren ze zich, tot die eeuwig terugkerende cirkel. Alles is omkeerbaar. Ik verfrommelde goudpapier tot ronde proppen, die zichzelf weer ontvouwden als de knoppen van dikke rozen.
Ik scheurde het papier in stukken, de oppervlakte kraakte uit elkaar, waardoor een meanderende rivier of een boom werd gevormd. Ik torste het papier tot het op boomstammen leek, vouwde het weer open en duwde het op tot bergen en kraters. Tot slot heb ik alle kleine stukjes gescheurd goudpapier zo geplooid en gevouwen dat het allemaal plantenscheutjes leken.
Zoals in een botanisch document, allemaal een beetje anders, organisch materiaal. De lente hou je niet tegen, dat merken we nu ook. Terwijl wij allemaal geobsedeerd met de crisis bezig zijn, schiet het onkruid op, staan de struiken in bloei. Die papieren scheutjes vormen allemaal samen onze boom. Een levensboom.”